Zubni implanti

Praksa upotrebe zubnih implanta sve je veća kod pacijenata koji se suočavaju sa gubitkom zuba. Liječenje ugradnjom implanta pokazalo se kao stabilna, funkcionalna i uspješna mjera za pružanje visokog nivoa udobnosti samom pacijentu. Implanti mogu nadoknaditi jedan ili više zuba koji nedostaju. Uz to, implantima se može kreirati sistem za fiksiranje većih kompenzacija zuba (mostovi) ili zubnih proteza.

 

Kao osnovni materijal za zubne implante koristi se visoko pročišćeni titan. Riječ je o biokompatibilnom materijalu koji uspješno srasta s košću (oseointegracija). S biološkog gledišta on djeluje neutralno i ne uzrokuje alergijske reakcije niti reakcije na strano tijelo.

Preduslovi za izvođenje procedure su sljedeći:

  • dovoljan volumen kosti
  • dovoljan prostor za krunu
  • dobra higijena usta
  • završen razvoj vilice

 

Prednosti implanta su sljedeće:

  • Prevencija gubitka koštane mase (održavanje kostiju koje se raspadaju bez mehaničkog pritiska)
  • Spašavanje zdravih zuba
  • Učinkovita terapija kada je u pitanju gubitak zuba uslijed gingivitisa (implanti kao rezultat parodontopatije)
  • Rutinska operacija, gotovo bez ikakvih rizika
  • Osigurana je biokompatibilnost

 

Optimistična prognoza, isplativa terapija zbog dugotrajnosti

Opšte pripreme 
 

Potrebno je osigurati optimalnu higijenu usta i prestanak pušenja, ukoliko je moguće.

 

Svako pitanje vezano za usta prvo treba riješiti. Nedovoljan volumen kosti u vilici može biti povod za sprovođenje posebnog postupka pripreme tokom kojeg se gradi koštana masa. Kvalitet kosti procjenjuje se na osnovu 3D dijagnostike, koja se može obaviti u Dukley Dental Klinici kako bi se skratio postupak. Presađivanje kosti je postupak kojim se kost koja nedostaje zamjenjuje uz pomoć kosti pacijenta, materijalom koji zamjenjuje kost ili uz pomoć oba elementa zajedno.

 

Implant se uvodi u viličnu kost kao korijen, koristeći lokalni anestetik. Slijedi postavljanje šavova na desni, a postupak je bezbolan i brz. Jedan implant se može postaviti za 15 minuta. Zacjeljivanje rane traje 7-10 dana.

 

Kada će se oseointegracija završiti zavisi od kvaliteta vilične kosti. Za gornju vilicu potrebno je oko 3-6 mjeseci, dok za donju vilicu obično treba 2-3 mjeseca. Tokom tog perioda na mjesto implanta postavlja se privremena krunica. U nekim slučajevima može se primijeniti trenutni pritisak.

 

Nakon potpune oseointegracije izvodi se još jedna operacija nakon koje se implant otpušta kako bi se osigurala veza sa ostalim elementima kompenzacije zuba.

 

Kada u gornjoj vilici nema dovoljno visine kostiju ili su sinusi preblizu vilici, za postavljanje zubnih implanta radi se sinusni lift (operacija podizanja sinusa).