Oralna hirurgija

 

Apikotomija je operacija uklanjanja vrha korijena zuba uslijed hroničnih upala ili preloma u predjelu vrha samog korijena. Postupak se izvodi pod lokalnom anestezijom, što znači da je bezbolan. 

 

Cistektomija je oralni hirurški postupak za uklanjanje periapikalnih lezija zuba, granuloma i različitih cista. Postupak je bezbolan i vrši se pod lokalnom anestezijom. Nakon operacije, pacijentu se prepisuju antibiotici.

 

Impaktirani zub je zub čiji je prolaz kroz desni blokiran. Najčešće to budu umnjaci zbog nedovoljno prostora u ustima, te ulaze bočno ili budu nagnuti u vilici. Impaktirani zub može biti bezbolan, ali zbog manjka prostora čest je slučaj da se ošteti. Kada oštećeni impaktirani zub pokuša da izađe, vrh desni se može zaraziti i nateći, a može doći i do bola u obližnjim zubima ili u uhu na toj strani lica.

Impaktiran zub može dovesti do infekcije koja se naziva perikoronitis, sklon je karijesu, i takođe može pritiskati susjedni kutnjak što dalje prouzrokuje pomjeranje zuba, krvarenje ili bolesti desni. Rijeđe, impaktiran zub može izazvati ciste ili druge izrasline u vilici.


Vađenje jednog zuba može trajati od 5 do 30 minuta. Postupak je bezbolan i vrši se sa lokalnom anestezijom. Nakon operacije može doći do oticanja obraza i vilice, a pacijentu se prepisuju antibiotici. Komplikacije operacije su rijetke, ali se dešavaju.